2010. február 9.

Technikai Oscar-díj egy magyar cégnek

Kitekintő rovatunkban minden olyan érdekes, különleges hírből szemezgetünk, ami valamilyen magyar vonatkozással jelenik meg a magyarországi vagy külföldi médiában.

A budapesti székhelyű Colorfront szoftverfejlesztői idén február 20-án veszik át Los Angelesben a Lustre program kidolgozásáért és fejlesztéséért járó Oscar-díjat.

Az első nagy siker

A Lustre fejlesztését megelőzően a Colorfront 2001-ben filmtörténelmet írt, amikor Peter Jackson rendező A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége című filmje számára kifejlesztette a Stand Alone Color Corrector (SACC) rendszert. A filmgyártás során ezzel először vált lehetővé egy játékfilm számítógépes fényelése.
Forrás: Index

Mint az MTI közleményéből kiderül, a 2003-ban piacra dobott Lustre szoftvert két évvel később már az amerikai nagyvállalat, az Autodesk is megvásárolta, amit azóta olyan nagysikerű filmekhez használtak, mint az Apocalypto, A Da Vinci-kód, A Faun Labirintusa vagy A Karib-tenger kalózai.

Képernyőkép a programról

A díjazottak nevei az Oscar gála hivatalos honlapján is olvashatók:
To Mark Jaszberenyi, Gyula Priskin and Tamas Perlaki for their contributions to the development of the Lustre color correction system, which enables real-time digital manipulation of motion picture imagery during the digital intermediate process. 

Jászberényi Áron, a Colorfront ügyvezetője így nyilatkozott:
Ez a díj hatalmas elismerése a Colorfront fejlesztői csapata által végzett DI innovációs tevékenységnek. A Lustre szoftver meghatározó jelentőségű a film utómunka területén, azonban a piac és a technológia állandó fejlődése folyamatos új kihívások elé állít minket. [...] A Colorfront ezekre, a piacon máshol nem elérhető, egyedi új technológiákra építve nyújt utómunka szolgáltatásokat alapvetőn nemzetközi ügyfelei részére.

Mi is csak gratulálni tudunk, és kívánunk további áttörő sikereket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.