2010. március 22.

Ismerd meg Balázst!



Balázs, 30 éves, Párkányból jött

- Mióta élsz Angliában?
- 2006. szeptember 15-én repültem először Angliába. Az én választásom Bathra esett, ott éltem majdnem két évig, majd átköltöztem Bristolba.

- Milyen célból jöttél ki az országba?
- Újságíróként, sportszerkesztőként dolgoztam egy esztergomi napilapnál 3 éven át. Fiatal voltam, kíváncsi, így váltottam. Célom akkor az volt, hogy minél jobban megtanuljak angolul. Úgy gondolom, hogy ez a legjobb nyelviskola. Itt rá van kényszerítve az ember, hogy használja az idegen nyelvet, főleg ha angolokkal dolgozik együtt. Eleinte nem volt egyszerű, mert magyarokkal laktam, de mégis a legtöbb angol nyelvtudás az első fél évben ragadt rám. A másik dolog, amiért itt vagyok - azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül -, hogy pénzt keressek.

- Mi a foglalkozásod?
- A Nando's portugál étteremben kezdtem el dolgozni, két héttel Bathba érkezésem után, ahol később supervisor lettem, és 2008. augusztus 25-én menedzser. Így kerültem át Bristolba, az új a Cabot Circus Nando's éttermébe. Nagy kihívásnak éreztem, épp jókor jött a változás. Azóta is nagyon szeretem, amit csinálok.

- Mik a hosszú távú terveid?
- Én egy évre terveztem a kintmaradást, ez most a negyedik. Nem panaszkodhatom, megtaláltam mindent, amit kerestem. Tökéletesen érzem magam Angliában, ez mind a mai napig így van. Soha ne mondd, hogy soha, de egyelőre nincs tervben a hazaköltözés. Most még itt szeretném élvezni az életet egy jó darabig.

- Vannak magyar ismerőseid Bristolban?
- Magyarokkal lakom együtt, elég sok magyart ismerek itt kint, de úgy mondanám, hogy fele-fele arányban állok kapcsolatban magyar és más nemzetiségű emberekkel is. Szerencsés vagyok e tekintetben is a munkámban, mert mind a mai napig, négy év után is jó kedvvel indulok dolgozni, mivel a barátaimhoz megyek, akikre nem kollégaként tekintek. Nagyon sok nagybetűs barátra leltem itt kint, akár magyarul, akár más nyelven beszélnek.Valamilyen szinten pótolják azokat, akiket otthon hagytam.

- Van kedvenc találkahelyetek a barátaiddal, amit másoknak is ajánlanál?
- Miután átkerültem Bristolba, itteni életem meghatározó részévé vált a szórakozás, hetente vagy kéthetente eljárunk bulizni. Nagyon sok különleges helyet ismertem meg, fedeztem fel. Szórakozóhely szempotból mondhatni kinyílt előttem a világ. Kimondott kedvenc hely nincs, de a Vodka Revolutionban előszeretettel megfordulunk. Ha egy két pohár sört vagy bort innánk, beülünk az egyik kiskocsmába, ha táncolni szeretnénk, a Park Street ékességei közül választunk.

- Van olyan dolog, ami otthonról hiányzik és Angliában nincs?
- Nem járok gyakran haza, egyszer-kétszer évente, a magyar ízek, egyes termékek, amiket itt nem tudok megkapni, tudnak azért hiányozni. Így például a jó kis magyar sörök. Újságíró múltamból és sportszeretetemből fakadóan pedig a Nemzeti Sport.

- Mi az, ami legjobban tetszik Angliában, és otthon nincs?
- A kialakult társaság nagyon sokat számít. Eleinte, amíg nem találtam annyira itt a helyem, nem is vágytam ide, de az elmúlt két évben mindig örömmel jöttem vissza, mert tudtam, hogy visszavárnak.

- Mit gondolsz, mi a legfontosabb dolog, hogy magyarként sikeres légy Angliában?
- Az angoltudás elengedhetetetlen és a rátermettség. Fontos, hogy ésszel élj!

2 megjegyzés:

  1. - Mik a hosszú távú terveid?
    - Én egy évre terveztem a kintmaradást, ez most a negyedik. Nem panaszkodhatom, megtaláltam mindent, amit kerestem. Tökéletesen érzem magam Angliában, ez mind a mai napig így van. Soha ne mondd, hogy soha, de egyelőre nincs tervben a hazaköltözés. Most még itt szeretném élvezni az életet egy jó darabig.

    ez a rész szerepel a másik interjuban is..!dikk:)


    Lefty

    VálaszTörlés
  2. úristen de jó látni hogy valaki a közelből Bristolba ment:) én Tokodon lakom,biztos tudod hogy hol van,Esztergomhoz elég közel:)és augusztusban utazom Bristolba,vagyés az mellé majd Shipham-be, au-pairkedni:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.