2010. június 14.

94 éves korában elhunyt Rónay Egon

Kitekintő rovat

A gasztronómia Simon Cowellje, a jó ételek királya, a brit séfek uralkodója - már életében is ilyen és ehhez hasonló címekkel illették Rónay Egont, aki a világ egyik leghíresebb ételkritikusaként és több gasztronómiai könyv szerzőjeként nem csak a minőségi ételek fontosságát hangsúlyozta, de hitt abban is, hogy a közös családi étkezés a civilizációnk alapja. Rónay 1915-ben született Budapesten, 1946-ban a II. világháború után menekült Londonba, és egy rövid betegség után 94 évesen hunyt el szerettei körében 2010. június 12-én. Halálhíre bejárta az angol médiát, ezekből állítottunk össze egy válogatást az emlékére.

Rónay Egon (1915-2010)

"Mindig melegen szerette a kenyeret. Ha nem tudták előre, hogy jön, akkor amint belépett egy étterembe, rögtön gondoskodott arról, hogy legyen meleg kenyér az asztalán, amit soha nem szabadott elvinni étkezés közben, különben megragadta a kezed, hogy megállítson."
Channel 4

"Miután 1946-ban Londonba menekült a kommunisták elől, Rónay azért küzdött, hogy emelje a színvonalát az akkoriban szörnyű angol konyhának. Az első étterme egy igazi gyöngyszem volt, de a Rónay Egon Útmutató c. étteremkalauz sorozat maga volt a Szent Grál. [...] Mi britek, akiknek az étele valaha egy vicc volt, ma ugyanolyan jártasak és lelkesek vagyunk a konyhaművészetben, mint bárki más. Ez az ő pompás öröksége."

"Azáltal, hogy bevezette az étteremkritika fogalmát a köztudatba, fontos szerepet játszott abban, hogy átalakuljanak az elvárások és fejlődésnek induljon az angol konyha. [..] Rónay Egon igazi érdeme nem az ételek ismeretében rejlett, hanem hogy ő felszólalt, ha valami nem ízlett neki. Mint ahogyan mindannyiunknak kellene."

"Tiszteletét leróva, Raymond Blanc Michelin csillagos sztárszakács úgy nyilatkozott, hogy Rónay Egon egy látnok volt, aki magasre tette az angol konyha mércéjét. [...] Ő felülmúlta az összes beképzelt, arrogáns, pozíció hajhász ételkritikust, akik ma vannak. Nagy szíve volt, nagy méltósága és nagy szeretete."

"Ő legalább annyira szenvedélyes lett a tömegétkeztetés iránt is miután a korai években volt egy borzasztó élménye a Victoria állomás büféjében, ahol arra kényszerült, hogy egy közös kávéskanállal (ami egy madzagon lógott) keverje meg a teáját. [...] A légi társaságok étel-ital kiszolgálásának minősége egy másik mumus lett a kilencvenes években, amikor 4 évig a BAA légi felügyeletnek dolgozott, hogy javítsa a színvonalat."

"Nehéz szavakkal kifejezni, hogy mit is tett ő valójában. Kétség kívül ő volt a legfontosabb személyiség az éttermek világában. Ő többet tett a brit gasztronómiáért mint bármelyik intézmény vagy személy valaha. Arra késztetett mindannyiunkat, hogy álmodjunk, hogy elérjük a csillagokat, hogy még keményebben dolgozzunk [...]"

"Rónay hitt abban, hogy sikerét a feddhetetlenségének köszönheti: soha nem fogadott el semmit ingyen, nyeresége csak a könyvei eladásából származott."

"Rónay kegyét keresték a brit éttermek évtizedek óta, és Rónay jóval a híressé lett Jamie Oliver előtt megmondta: tarthatatlan a brit iskolai menzák színvonala. Azt tartotta, hogy a szikárnak tartott brit konyha hamarosan beelőzheti majd a franciát, csak a túldíszítéseket kéne már elhagyni."





Szeretném szomorúan megjegyezni, hogy a vezető magyar médiában csak a Duna TV, a HVG magazin, és az Origo hírportál tudósított a hírről, sem az RTL Klub, sem a TV2, sem az Index, sem egyetlen országos napilap vagy rádió nem tett érdemi említést Rónay Egon haláláról.


Csorba Gábor
szerkesztő  

1 megjegyzés:

  1. Nem csodalkozom a meg nem emlekezesen. Egy ujabb dolog amit eltanulhatnank az angoloktol: ertekelni a sajat nemzetunk nagyjait, fuggetlenul attol az orszagon belul fejtettek-e ki a tevekenyseguket vagy kulfoldon szereztek hirnevet.

    A magyarsagunkat kepviseljuk barhova megyunk es barmit is teszunk. Mindanyiunk egy diplomata, es azaltal lesz a magyarsag elbiralva sokak szemeben, amilyen kepet mutatunk cselekedeteinkel es megnyilvanulasainkkal.

    A nehai Ronay Egon jeleskedett ebben. Koszi Gabor az osszeallitast, oszinten megvallom soha nem hallottam rola eddig...

    Tibor Bicsak.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.