2010. június 12.

Europass CV - az Európai Uniós önéletrajz

Jó tudni! rovat - Állás

Álláskeresésnél nélkülözhetetlen egy jól megszerkesztett önéletrajz, amivel kitűnhetünk a jelentkezők közül. Külföldi és otthoni álláskeresőknek egyaránt figyelmébe ajánljuk a Europass CV internetes önéletrajz szerkesztő oldalt, amelynek segítségével egyszerűen készíthetünk az Európai Uniós szabványoknak megfelelő, az Egyesült Királyságban is elfogadott igényes önéletrajzot.


Europass CV nagy előnye, hogy a szükséges információkat csak be kell gépelnünk a megfelelő mezőkbe, aminek a végén a honlap magától megformázza az önéletrajzunkat és elmenti az általunk kívánt fájlformátumban. Mentés előtt ne felejtsük el beállítani a dokumentum nyelvét a jobb felső sarokban, valamint javasoljuk, hogy mentéskor mindenképp az Adobe PDF formátumot válasszuk, mert így a későbbiekben is könnyedén tudjuk módosítani, bővíteni az önéletrajzunkat (csak fel kell töltenünk az oldalra.) Bár az Európai Unióban nem feltétel a fényképes önéletrajz, ugyanakkor a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal nagyobb eséllyel sikerül állást szerezni, hogyha egy jól sikerült arcképet is csatolunk az önéletrajzunkhoz. Az Europass CV-nél erre is van lehetőség, a képet JPG formátumban, 113x151 pixeles méretben kell feltölteni (a fotó szerkesztéshez ajánljuk az ingyenes és egyszerűen kezelhető Picnik online képszerkesztő programot).

Reméljük, hogy ez az információ neked is hasznodra válik, és sok sikert kívánunk az álláskereséshez!

3 megjegyzés:

  1. Sziasztok, szerintem Angliában nem kell, és nem is ajánlják a fénykép csatolását. A legutóbbi főnököm is mondta, és régebb óta itt élő barátaim is, hogy NE csatoljunk fényképet. Gondolom a diszkriminatív megítélés megelőzése az ok.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Hozzászóló!

    Köszönöm az észrevételedet, azt mi sem állítottuk, hogy Angliában KELL fényképet csatolni, és valóban sokan vannak azok is, akik nem ajánlják, meg azok is, akik ajánlják. Én magamnak is és személyesen más magyaroknak is sokat segítettem már az álláskeresésben, és a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy mivel Angliában sajnos létezik egy bújtatott diszkrimináció, ezért akárhogy is "takargatod" magad az önéletrajzodban (például megírathatod valakivel tökéletes angolsággal), ha valaki téged diszkrimálna már egy fotó alapján, az ugyanúgy diszkrimálni fog személyesen is egy állásinterjún. Ezért ha nem akarsz felesleges köröket járni, érdemes inkább felvállalni az arcodat és a származásodat, mert így ugyan lehet, hogy kevesebb visszahívást fogsz kapni (de lehet, hogy valaki pont ezért fog felvenni, a magyar munkaerőnek viszonylag jó híre van), de azokból nagyobb eséllyel fog összejönni egy új munka. Arról nem is beszélve, hogy egy színes fényképes CV sokkal jobban kitűnik a sok semleges önéletrajz közül, és már csak az arckép miatt is jobban emlékszik rá a HR-es, ha több száz jelentkező közül kell majd választania. Ami Angliában amúgy még az önéletrajznál és referencia leveleknél is fontosabb, az egy jól megírt motivációs levél, ami sokszor nagyobb súllyal nyom a latban, de ehhez szükség van tudatos álláskeresésre is, mivel sajnos sokan úgy állnak hozzá, hogy "csak legyen valami meló". Sajnálattal látom, hogy szakképzett, tehetséges, diplomás emberek sokszor akár évek múlva sem próbálnak meg elhelyezkedni az eredeti szakmájukban, pedig sokkal könnyebb, mint legtöbben gondolják.

    VálaszTörlés
  3. Igen a Gábornak igaza van.személyes tapasztalatból tudom

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.