2010. november 28.

Támogatási szakértő:
Az adójóváírás (Tax Credit)


Ha alacsony keresetű alkalmazottként vagy egyéni vállalkozóként dolgozol az Egyesült Királyságban, vagy gyermeket nevelsz, akkor bármikor igényelhetsz állami támogatást adójóváírás formájában.

Milyen esetben kaphatok adójóváírást?

Ha már rendelkezel társadolmbiztosítási számmal (National Insurance number), akkor Te is jogosult lehetsz munkavállalási adójóváírásra (Working Tax Credit), amennyiben az éves bruttó jövedelmed kevesebb mint £13.300 és
  • elmúltál 25 éves, nincs gyermeked és több mint 30 órát dolgozol egy héten,
  • elmúltál 16 éves, van gyermeked, és több mint 16 órát dolgozol egy héten,
  • elmúltál 16 éves, hivatalosan rokkant vagy és több mint 16 órát dolgozol egy héten,
  • elmúltál 50 éves, és több mint 16 órát dolgozol egy héten.
Emellett még a jövedelemtől függetlenül jogosult lehetsz gyermekvállalási adójóváírásra is (Child Tax Credit), ha a gyermeked
  • 16 év alatti,
  • 16 és 19 év közötti és teljes idejű közoktatásban van.

Mennyi támogatást kaphatok?

Az adójóváírás összege több tényezőtől függ, de amennyiben megfelelsz az alapfeltételeknek, az alábbi linken hozzávetőlegesen kiszámolhatod, hogy mekkora összegre lennél jogosult:



Hogyan kell igényelnem a támogatást?

Az adójóváírást csak telefonon tudod megigényelni hétfőtől vasárnapig 8 és 20 óra között a 08453003900 számon (3-as menü, 2-es almenü), ahol lehetőséged van magyar nyelvű tolmácsot kérni az ügyintézéshez. Érdemes figyelembe venni, hogy a 0845 kezdetű telefonhívások percdíja mobilról 10-50p (szolgáltatótól függően), és egy ilyen telefonos igénylés akár 30 percig is eltarthat, ezért hogyha személyesen bemész az adóhivatal helyi kirendeltségére, ott lehetőséged van arra is, hogy ingyen hívd fel a telefonszámot.

Az adóhivatal bristoli ügyfélszolgálatának címe:
Norfolk House, Temple Street, Bristol, BS1 6HS
(Ügyfélfogadás hétfőtől péntekig: 8:30-17:00
kivéve szerdán: 9:30-17:00)


Nagyobb nézet

(Találd meg a legközelebbi kirendeltséget az adóhivatal keresőjével)

A telefonos igénylés során szükséged lesz bizonyos adatokra a személyazonosságod ellenőrzéséhez*, ezért jobb, ha már előre felírod a
  • a társadalombiztosítási számod (National Insurance number),
  • a jelenlegi és korábbi hivatalos (a munkáltatód vagy általad bejelentett) angliai lakcímed,
  • a jelenlegi és korábbi munkáltató(i)d adatait,
*Amennyiben valamilyen oknál fogva nem sikerül a telefonos személyazonosítás, akkor az általad megadott telefonszámon az adóhivatal helyi kirendeltsége fel fog hívni két munkanapon belül, hogy időpontot egyeztessen egy személyes interjúra. Ha igényeled, az interjú alatt egy magyar nyelvű tolmács fog fordítani neked telefonon keresztül.

A telefonos igénylés során szükséged lesz továbbá az alábbi adatokra:
  • az átlagos heti munkaóraszámod
  • az előző adóévben szerzett (2009. április 6. - 2010. április 5.) bruttó jövedelmed a P60-as nyomtatvány alapján.*
*Amennyiben a 2010/11-es adóévben a kereseted lényegesen eltérő lesz, mint amennyi 2009/10-ben volt, vagy ha a 2009/2010-es adóévben még egyáltalán nem dolgoztál az Egyesült Királyságban, akkor a 2010/11-es adóévre vonatkozó becsült bruttó jövedelmet kell megadni.

Hogyan kapom meg a támogatást?

A telefonos igénylést követően két héten belül postán fogsz kapni egy beadvány csomagot, amit a segédlet szerint ki kell tölteni és a mellékelt borítékban visszaküldeni (a postaköltséget az adóhivatal fizeti.) Személyes interjú esetén az ügyintézőtől kell kérni a beadvány csomagot.

A beadvány visszaküldésétől számított 2-3 héten belül, banki átutalással kezdik el folyósítani a megítélt összeget, amit heti vagy havi fizetési részletekben kérhetsz.

A támogatást indokolt esetben 3 hónapra visszamenőleg is meg lehet igényelni.

A támogatást fél évente újra kell igényelni, amiről az adóhivatal levélben is fog értesíteni. Ekkor egyúttal a támogatásra való jogosultságodat is felülbírálják, és amennyiben úgy ítélik, hogy túlfizetés történt, akkor a visszajáró összeget egyben vagy részletfizetési kedvezménnyel vissza kell fizetni. Hogy elkerüld az ezzel járó kellemetlenségeket, év közben minden olyan változást be kell jelenteni az adóhivatalnak, ami a munkaviszonyoddal, kereseteddel kapcsolatos (ezt is a 08453003900-es telefonszámon tudod megtenni az 1-es menüben.)

Milyen további előnyei vannak az adójóváírásnak?

Akármilyen kis összegre is vagy jogosult, mindenképpen érdemes megigényelni az adójóváírást, mivel ezáltal további kedvezményekre is jogosult lehetsz.

Egészségügyi kedvezmények (munka- ÉS gyermekvállalási adójóváírás esetén):
Az NHS kedvezményekre jogosító kártyáról bővebb információ itt található.


Workers Educational Association kedvezmények:

49 megjegyzés:

  1. Koszi Gabor, meg jo hogy vagy itt a Magyaroknak! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt az adójóváírást azonnal lehet igényelni, vagy csak az adóév végén, mármint az éves adóbevalláskor?

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Az lenne a kérdésem ha 2011 áprilistol szeretnék tax creditet igényelni de a 2011-2012-es adovben kb 15000 lesz az éves keresetem viszont az előző adoévben (2010/2011) csak 7000 akkor mi fog történni.Vissza kell majd fizetnem vmit vagy még idő előtt lemondhatom mielőtt elérném a limitet?????
    előre is köszi a választ
    Attila

    VálaszTörlés
  4. Szervusz Attila,

    Ha már most tudod, hogy a következő adóévben több lesz a fizetésed, akkor ezt érdemes bejelenteni a következő alkalommal esedékes féléves felülbíráláskor, de legkésőbb idén áprilisban, mert ha utólag derül ki, akkor egy összegben fogják visszakövetelni a túlfizetett összeget, amire jobb esetben ki lehet alkudni részletfizetést.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a választ Gábor

    VálaszTörlés
  6. Szia Gábor!
    Érdekes helyzetről van szó.3és fél éve dolgozom itt,de három hete megszünt a munkaviszonyom.Természetesen folyamatosan keresek újat,eddig sikertelenül.A jobseeker's Allowance támogatást szeretném megkérni,a barátnőmmel élünk itt,s mikor online kérelmet töltöttem,az Ő adatait is kérték,amitől a barátnőm elhatárolódik,szóval patt helyzet.Gondoltam arra is,kitöltöm úgy mint single,de nem tartom túl jó ötletnek.Mit javasolnál,mi a tanácsod?Előre is köszönom,Pityu.

    VálaszTörlés
  7. Szia Pityu,

    Véleményem szerint ha nem házastársi vagy regisztrált élettársi viszonyban éltek, akkor beadhatod a kérelmed egyedülállóként, bár a barátnődnek alapvetően semmi oka az elhatárolódásra, mivel őt ez semmilyen negatív módon nem fogja érinteni, a hivatal elsősorban csak a háztartásotok összbevételére kiváncsi, ami a támogatás összegének megítéléséhez szükséges.

    VálaszTörlés
  8. Szia Gábor,

    A jelentkezéskor kérik a biztosítási számát,és egyéb más személyes adatokat,ez ellen van kifogása.De hallgatok rád,s jelentkezem single-ként.Csupán annyi kérdésem maradt,meg tehetem e ugyanezt a HM Revenue-nál is?Az eddigi tapasztalatok szerint,párnak tekintik akik egy házban,egy szobában élnek,volt rá példa,hiába mondták külön kasszán élnek,s mindössze lakótársi kapcsolatban vannak,egy párként bírálták el őket.Bár lehet az ügyintéző volt kevésbé lojális.Nagyon köszönöm előző válaszodat is,és nagyon tetszik az oldal,ahol tudom ajánlom!

    VálaszTörlés
  9. Szia Pityu,

    Bár továbbra sem értem, hogy a barátnődnek mi kifogása van az adatok megadása ellen, gyakorlatilag bármilyen ügyintézésnél el szokták ezeket kérni, de amennyiben úgy dönt, hogy a hivatalos szervek előtt nem vállalja fel a kapcsolatotokat (amihez természetesen joga van), akkor igazándiból nem arról van szó, hogy "rám hallgatsz", hanem hogy nincs más választásod, mint egyedülállóként beadni a kérvényt... Azt, hogy kit miként bírálnak el, valóban függ az ügyintéző hangulatától is, de nem minden esetben ellenőrzik, hogy ténylegesen milyen körülmények között laksz. Sajnos ebben az ügyben nem tudok személyesen segíteni, de előre is köszönöm az ajánlásodat.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm szépen,amint történt valami,jó vagy rossz,közlöm majd,mindenki javára válhatnak a tapasztalatok.Az ajánlás,természetes!Szia...

    VálaszTörlés
  11. Hi,

    en is szeretnem igenyelni es az a kerdesem h kell-e hozza home office registration, es valamennyi munkaviszony? Elore is koszi a valaszt.

    VálaszTörlés
  12. Szia BNG,

    A WRS regisztráció (home office) nem feltétel, amennyiben elmúltál 25 éves, legalább heti harminc órát dolgozol és van TB számod (national insurance number), akkor a working tax creditet már az első munkanaptól kezdve tudod igényelni.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Bristoli Magyarok!

    Megosztom első tapasztalataimat a jobseekers allowance-al kapcsolatban.Miután kitöltöttük a jelentkezést a http://jobseekers.direct.gov.uk oldalán,a legközelebbi megadott időpontban hívást kapunk hogy egyeztessük a személyes interjút a hozzánk legközelebbi job centre plus-ban.Miután az ügyintézőhöz jutunk,újra egyeztetjük az online kitöltött adatokat.Mindezek után,a kezünkbe kapunk,már már könyvszerűnek mondható újabb 2 nyomtatványt,melyet újfent ki kell töltenünk,persze nyugodtan otthon,s ezután a mellékelt ingyenes borítékban elküldeni szíveskedünk.Az első interjú után egy második ügyintézőhöz kerülünk némi várakozással,aki regisztrálja,milyen jellegű munkát vállalnál el,és megkapod a (kiskönyved),mellyel 2 hetente jelentkezned kell,valamint egy füzetet,melyben regisztrálod,mit tettél az eltelt idő alatt hogy munkát találj,és már mehetsz is.Amire figyelnünk kell!Csatolnod kell a kézhez kapott nyomtatványokhoz:full employment history since entry to the UK-including the start and end dates in day,month,& year,home office documents-Workers Registration Card and Workers Registration certificates for all employers.Mindezt azért írtam le íj hosszan,mert mikor a kezembe kaptam az említett nyomtatványokat,nem figyelmeztettek,hogy ezeket is csatolnom kell,ezért másfél hét múlva kaptam postán egy újabb csomagot amelyben tájékoztattak a csatolandó dokumentumokról is,és kezdhettem az egészet előről,azóta négy hét telt el.Remélem segíthettem!Sziasztok!

    VálaszTörlés
  14. Kedves Gábor!

    Nem titkoltan komoly problémákba ütközünk munkakeresés során,sajnos azt tapasztalom,ahogy meghallják nem angol vagy,a válasz sokszor az:Nem áll rendelkezésre,holott a hirdetés sok esetben néhány órája jelent meg.Nem is taglalnám ezt tovább.Azzal a kérdéssel és kéréssel fordulok hozzád,amennyiben van a tarsolyodban ötlet arra nézve mely fórumon,mily módon találhatunk akár cash in hand,munkát is,rendkívül várom válaszod!Na jó annyi nosztalgia is van a dologban,sokszor otthon elég volt a szomszédot megkérdezni,vagy lemenni a kocsmába:-)és mindjárt nem volt gond:-) Amennyiben az ügy bonyolultabb,kérlek keress meg a swanybodyelse@googlemail.com címen.Köszönöm szépen Gábor!

    VálaszTörlés
  15. Szia én azt szeretném kérdezni h ezt a tax creditet csak abban az esetben lehet igényelni ha 1 héten legalább 30 órát dolgozok mert én csak 3-4 napot szoktam melozni (8 óra/nap sajnos)de minden más feltételnek megfelelek.
    Válaszodat elöre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  16. igen, ez fontos feltétele, heti 30 óra alatt csak regisztrált mozgáskorlátozott/fogyatékkal élő személyeknek jár.

    VálaszTörlés
  17. Szia Gabor!
    Csak egy kerdesem lenne..:)
    3 eve kapom a Working Tax creditet-heti 20 orat dolgoztam a kisfiam mellett,viszont most a 8 honapos kislanyom mellett vissza kell menjek a munkahelyemre-heti 15 oraban.
    Allitolag heti 15 oranal is kaphato a WTC,de nem vagyok benne biztos..Kerlek,ha tudod a valaszt-adj tanacsot:)
    Koszonom -Beatrix

    VálaszTörlés
  18. Az elozoekbol kimaradt...
    Ha a parom is 20 orat dolgozik hetente,kaphatunk mind a ketten WTC-et,vagy meg se probaljuk neki igenyelni?Nagyon gaz,mert igy NHS kartyaja sincs es multkor ez miatt £600-at fizetett egy fajos fog miatt,ami kartyaval ingyenes lett volna:(
    Koszonom elore is a valaszaidat-vegre egy magyar ember,aki segitokesz!!

    VálaszTörlés
  19. Szia Gábor!
    Az lenne a kérdésem a Tax Credit, a Child Tax Credit és az NHS-sel kapcsolatban, hogy házaspárokat külön- külön bírálnak-e el, vagy együtt vizsgálják az adót. Nekünk van két gyerekünk (17 és 12 évesek)és két minimálbéres fizetésünk. Így mire vagyunk jogosultak? Csak most érkeztünk májusban és még nagyon tájékozatlanok vagyunk minden téren.
    Előre is köszönöm a hozzáállásodat és a segítségedet: Hajni

    VálaszTörlés
  20. Kedves Hajni és Beatrix,

    A tax credit összegét az egy háztartáson belül élők keresete és heti munkaóraszáma alapján állapítják meg (házastársi vagy élettársi kapcsolatban élők esetén ezek az értékek összeadódnak), tehát csak az egyik félnek kell igényelni, és majd a kiküldött nyomtatványon kell feltüntetni a partner/gyermekek adatait is. Az az egyedülálló személy, aki heti 30 óránál kevesebbet dolgozik, nem jogosult a Working Tax Creditre, de ha például egyedül neveli a gyermekét, akkor ugyanúgy megkaphatja a Child Tax Creditet.

    Ha kitöltöd a fenti cikkben belinkelt kalkulátort az adóhivatal honlapján, akkor az viszonylag pontos becslést fog adni arra vonatkozóan, hogy mekkora összegre vagy jogosult éves szinten (az igénylő nyomtatványon kell majd bejelölni, hogy havi vagy kétheti részletben szeretnéd megkapni a támogatást.)

    Remélem, tudtam segíteni, ha bármilyen további kérdés felmerül, nyugodtan írd meg.

    Üdvözlettel:
    Csorba Gábor

    VálaszTörlés
  21. Szia Gábor,

    Kérdésem a következő lenne(mert össze vagyok keveredve)tehát ha a 2010/2011-es adóévben a p60-as nyomtatvány szerint kevesebbet kerestem mint 13300 és jelenleg munkanélküli vagyok akkor a WTC-t vagy Tax Refundot lehetne igényelni?Válaszodat előre is köszönöm!

    Tamás,

    VálaszTörlés
  22. szia Gabor,

    nekem is lenne egy kerdesem. mar egy eve kapok WTC-t, de nem kaptam hozza NHS kartyat. szerinted azt kulon kell vhol igenyelni, vagy nem a kartya a lenyeg, mindenkeppen jogosult vagyok az altala nyujtott kedvezmenyekre?
    ha igenyelni kell, el tudnad kuldeni a linkjet, hogy hol?
    nagyon koszi
    Kriszti

    VálaszTörlés
  23. Kedves Tamás,

    A Working Tax Credit aszerint jár az idei adózási évben, hogy az előző évi kereseted alapján feltételezik az idei évi kereseted. Mivel a Working Tax Credit kizárólag munkavállalóknak jár, jelenleg semmiképp nem tudod igénybe venni, legfeljebb a Job Seeker's Allowence-t (munkanélküli segély), amit a Jobcentre munkaügyi központ irodáiban tudsz megigényelni. Ha újra munkába tudsz állni (legalább heti 30 órában), akkor az első heti/havi fizetésed alapján egy becsült összeget meg tudsz adni a Working Tax Credit igényléshez, hogy mennyi lesz az idei adóévben az összkereseted, amit később félévente felülbírálnak.

    A tax refund (adóvisszatérítés) egy teljesen más téma. Amennyiben több adót fizetett be a munkáltatód utánad, mint amennyit kellett volna (többnyire azért, mert rossz adókódba tesznek), akkor azt az összeget 6 évre visszamenőleg visszaigényelheted.

    VálaszTörlés
  24. Kedves Kriszti,

    A kedvezményes NHS kártyát külön kell megigényelni a 0845 300 3900-as telefonszámon, tehát nem kapod automatikusan a Working Tax Credittel, és csak azoknak jár, akik Working ÉS Child Tax Creditet is kapnak.

    VálaszTörlés
  25. Kedves Gabor,

    nagyon szepen koszonom a valaszodat, es, hogy szantal ram idot!
    ezt jo, hogy irtad, nem voltam vele teljesen tisztaban.

    nagyon rendes ember vagy, sok sikert, es oromet kivanok az eletben!

    Kriszti

    VálaszTörlés
  26. KEDVES GABOR!volna nekem is egy kerdesem.A ferjem dolgozik es van biztositasi szama is ,en nemdolgozok mivel ,hogy kisgyerekem van .Az lenne a kerdesem,hogy van ra eselyunk megkaplyuk a Tax Creditet es a Child Tax Creditet hogyha nekem nincs biztositasi szamom,vagy legalabb az eggyiket?

    VálaszTörlés
  27. Elorre is koszonom a valaszod!Eni

    VálaszTörlés
  28. Kedves Gabor. Ez ev augusztusaban szeretnem gyermekemet 13 eves fiamat , kihozni hogy velem elhessen itt angliaban, En harom honapja dolgozom ,mint alkallmazott de nincs meg atlagosan a heti 30 oram, egyedul nevelem egy szobat berlek,es keresetem 600 font havonta, AZ lenne a kerdesem milyen segitseget kerhetek anyagilag, jar e a csaladipotlek, termeszetesen azt otthon megszuntetem, A kerdesem hol lehet ezeket a hivatalos dolgokat intezni, mint csaladi potlek stb. nagyon koszonom segitseged, JUDIT

    VálaszTörlés
  29. Kedves Gábor!

    Látom elfoglalt lettél itt picit a problémáink miatt,és minden köszönet a válaszaidért,így hogy nem sok időd van,főleg!
    Úgy gondolom,szükségem lenne egy személyes tanácsadóra,akivel leülhetnék megbeszélni a jelenlegi helyzetem,kissé bonyolultá váltak a dolgok mióta visszakerültem dolgozni,de csak part time,közben kapom a job seekers allowance-t,megigényeletem a housing benefit-et,s közben a z adó visszaigénylés is szóbakerült.Elveszem a sok papírmunkában,és nem is fejtegetem tovább,mert túl sokrétű a helyzetem.Amint említettem tudom elfoglat vagy,ezért csak annyit kérnék,tanácsolj nekem valakit,aki át látja ezeket a dolgokat,s négyszemközt leülhetünk megbeszélni.
    Köszönettel:Pityu.

    VálaszTörlés
  30. Kedves Eni!

    Elnézésedet kérem, hogy ilyen sokáig megvárakoztattalak a válaszommal.

    A felvetett helyzetre az alábbiakat tudom javasolni:

    Mindenképpen igényeld meg az NI számodat a támogatások és a gyors ügyintézés érdekében, mivel közös igénylés esetén a NI szám hiánya bonyodalmakat fog okozni. NI interjúhoz a 08459157006 telefonszámon kérhetsz időpontot hétfőtől péntekig 8.30-tól 17 óráig.

    Amennyiben már jelenleg is kapjátok a Child Benefitet (családi pótlék), akkor adjátok be a közös igénylést a Working és Child Tax Creditre, amint megvan a NI számod.

    Amennyiben még nem kapjátok a Child Benefitet, akkor először mindenképpen azt kell megigényelni, mert anélkül nem fogják folyósítani a Working és Child Tax Creditet, még ha jogosultak is vagytok rá. Érdemes tudni, hogy a Child Benefit elintézése akár fél évet is igénybe vehet, ha a gyermek nem az Egyesült Királyságban született. Ebben az esetben a férjed még önmagában beadhatja a Working Tax Credit igénylést.


    Child Benefit igénylésről bővebb információt ezen a linken találhatsz:

    http://www.hmrc.gov.uk/childbenefit/start/claiming/how-to-claim.htm


    Remélem, tudtam hasznos információval szolgálni és a további sok sikert kívánok!


    Gábor

    VálaszTörlés
  31. Hello csak felszeretnék tenni egy kérdést .hogy én már 1év és 3honapja vagyok kint és jol jönne egy kis fizu kiegészitéss de aza problémám hogy most leszek csak 24 éves igy tudok igényelni WTC vagy house benefittet?????? elöre is kösszönöm .

    VálaszTörlés
  32. Szia István,

    Housing benefitet tudsz igényelni, Working Tax Creditet még nem.

    A housing benefitről részletesebben az alábbi cikk végén olvashatsz:

    http://www.bristolimagyarok.co.uk/2010/12/szoba-kiado-hasznos-tippek-koltozes.html

    VálaszTörlés
  33. Kedves Gábor

    Barátnommel 1 honapja élunk Angliában-Nelson Lanchasireben.
    Nem rég tudtuk meg,hogy igényelhetnénk esetleg ilyen támogatást.A heti fizetésunk 205 Font,37 ora munkával,tehát elméletileg jogosultak lennénk erre a segélyre.Olyan kérdésem lenne,hogy valoban csak telefonon lehet ezt elintézni??Mi minden 8-17 oráig dolgozunk,így esélytelen a személyes ugyintézés,mert a legkozelebbi kirendeltség 17oráig van nyitva!

    Elore is koszonom a segítséget

    Andi

    VálaszTörlés
  34. Üdvözlöm Gábor!
    Nagyon örülök,hogy rátaláltam erre az oldalra,mert szükségem lenne tanácsra.
    Jövőhéten utazom ki fiammal Watfordba. Fiam 17éves,itthon tanulói jogviszonya szüneteltetve van,dolgozni fog ő is , én 41 éves egyedülálló nő vagyok.
    Szeretném ha leírná,hogy igényelhetek -e bármi féle támogatást kint.
    Szeptember 12-én fogunk elkezdeni dolgozni.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Andrea

    VálaszTörlés
  35. Kedves Gabor,

    Ket helyen dolgozom, az egyik 30 ora/het, a masik 17 ora per het.
    Elotte egy ugynoksegen keresztul dolgoztam egy gyarban 747L volt a tax kodom.
    A valtas utan a 30 oras helyen OT tax kod, a masik helyen Br tax kodot kaptam, es nagyon sokat vonnak le!
    Hogyan tudom a tax kodot ujra 747L-re valtoztatni?

    Koszonettel,

    K

    VálaszTörlés
  36. Kedves Gábor,
    Én aug.22-től kapom a working tax creditet. Az lenne a kérdésem,hogy valóban lehet-e ezt kérni visszamenőleg 3 hónapra is? Ha igen, akkor mit kell tennem hozzá? Újból fel kell hívnom őket?

    Köszönöm a válaszodat előre is,
    Pancsa

    VálaszTörlés
  37. Szia Gábor. Én László vagyok Gloucesterből. Másfél éve dolgozok itt és pontosan egy éve adtam be az igénylest a támogatásokra.Magyarországon 4 hónapja nem érkezik számlára családipótlék.Minden papirt ezzel kapcsolatban átküldtek ide Angliába juliusban. Három hete érdeklődtem az irodán és mondták mindent rendben találtak a napokban megkezdik az utalást. De ég semmi nem történt. Mit jelent itt az hogy a napokban? Vagy ismét be kell mennem érdeklődni az irodába? Köszönöm előre is válaszod.

    VálaszTörlés
  38. Pancsa,

    Bar nem Gabor vagyok, de valoban lehet, attol a naptol kezdve, amiota dolgozol,es fel kell oket hivni.En most kaptam meg visszamenoleg 1 honapot.

    Udv

    K

    VálaszTörlés
  39. Kedves K,

    Köszönöm szépen! :)

    Üdv.,
    Pancsa

    VálaszTörlés
  40. Valasz a sajat kerdesemre:) :

    bementem a tax irodaba, felhivtam a 444-et, es par kerdes es egyeztetes utan visszaallitottak a 747L kodot a full time-os munkamnal, es elvileg a tulfizetest is visszafizetik.
    Burokraciabol csillagos 5-os eddig Anglia...:)

    VálaszTörlés
  41. Pancsa,

    Mindenkeppen menj be a tax irodaba telefonalni, mert ott ingyenes!!

    Udv

    K

    VálaszTörlés
  42. Kedves Andi,

    Igen, a Tax Credit csak telefonon lehet igényelni, de az ügyintézés reggel 8-tól este 8-ig elérhető (hétvégén is), az adóhivatal irodáját csak azért ajánlottam, mert onnan ingyen lehet hívni a telefonszámot és gyorsabban is kapcsolnak.

    Üdv:
    Gábor

    VálaszTörlés
  43. Kedves Andrea,

    A Tax Credit-en kívül a helyi önkormányzattól is lehet lakhatási támogatást igényelni, vagy a munkaügyi központban (Jobcentre Plus) munkanélküli támogatást a munkakeresés idejére.

    Üdvözlettel,
    Gábor

    VálaszTörlés
  44. Kedves Pancsa,

    Igen, a Tax Credit-et 3 hónapra visszamenőleg is meg lehet igényelni (amennyiben már akkor is Angliában dolgoztál). Ezt majd a kiküldött igénylőfüzetben kell feltünteni.

    Üdv,
    Gábor

    VálaszTörlés
  45. Kedves László,

    Sajnos a támogatások ügyintézése nagyon hosszú, amennyiben családi pótlékot (Child Benefit) is igényeltél és a gyermeked nem Angliában született. A várakozási idő ebben az esetben 6-9 hónap, és amíg nem kapod meg a Child Benefit Numbert, addig a Working és Child Tax Creditet sem fogják utalni. Amint megvan ez a családi pótlék nyilvántartási számod, akkor érdemes a Working/Child Tax Credit-et telefonon értesíteni. A lakhatási támogatás igénylése ezektől függetlenül és egy hónap alatt el lehet intézni.

    Üdvözlettel:
    Gábor

    VálaszTörlés
  46. Kedves Hozzászólok,

    Elnézést kérek, amiért sokáig megválaszolatlanul hagyom a feltett kérdéseket, sajnos január óta már nem tudok aktívan foglalkozni a blog szerkesztésével, de az eddig közzétett hasznos információk továbbra is mindenki számára elérhetőek.

    Megértéseteket köszönöm.

    Csorba Gábor

    VálaszTörlés
  47. Kedves Gábor!

    Egy roppant egyszerű kérdésem lenne. Szeretnék igényelni Working Tax Credit-et, de egy ismerősöm elbizonytalanított. Ő úgy tudja, hogy ez a támogatás tulajdonképpen nem más, mint egy hitel, amit majd vissza kell fizetni. Igaz ez, valóban vissza kell később fizetni (akár egy részét, akár az egészet)?

    Köszönöm válaszod:
    Melinda

    VálaszTörlés
  48. Kedves Melinda,

    A Working Tax Credit nem hitel.

    Utólag visszafizetni csak akkor kell (részben vagy egészben), ha az éves kereseted több lesz mint amennyit az igényléskor bevallottál (pl. év közben növekedett az óraszámod vagy az órabéred és ezt nem jelentetted be), és emiatt több támogatást kaptál, mint amennyire jogosult lettél volna.

    Üdv:
    Gábor

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.