2011. január 1.

Magyar könyvek az angliai életről


Akik nem csak turistaként jönnek az Egyesült Királyságba, hanem szeretnék jobban megismerni az angliai élet és munkavállalás rejtelmeit, azok számára kiválogattunk 10 könyvet, amelyek részletesen foglalkoznak a témával.

Szalai István
Minden, amit tudni kell, mielőtt dolgozni vagy tanulni indulnék Angliába
2010

A könyvcím önmagáért beszél. E rendkívül hasznos kiadvány rengeteg gyakorlati információ, címek, telefonszámok, internetcímek, praktikus ismeretanyag és sok-sok használható adat révén segítséget kíván nyújtani az Angliában dolgozni vagy tanulni induló magyarok számára. A szerző szinte megfizethetetlen gyakorlati tapasztalatai alapján átfogó áttekintést ad az angliai élet idegenek számára lényeges részleteiről. A beutazáshoz, a szállás- és munkakereséshez szükséges információk mellett a megélhetési költségek, a szociális juttatások, a bolthálózatok, az oktatási és az adózási rendszer, a különféle pályázatok bemutatása mind-mind megtalálható ebben a hosszú című, de lényegre törő kiadványban.

Alexandra: 1.683 Ft
Libri: 1.881 Ft
Bookline: 1.683 Ft

Mészáros Antónia
Az Unió nomádjai
2006

Munkát cseréljen, aki hazát cserél... Vagy fordítva: hazát cseréljen, aki munkát cserélne? Az Európai Unió polgárainak ma alig két százaléka lakik - él, tanul és dolgozik - szülőhazáján kívül, egy másik tagállamban. Mégis egyre többen élnek a szabad munkavállalás lehetőségévei, legalábbis azokban az országokban, amelyekben már lehet. A keletiek csatlakozása, 2004 májusa óta Nagy­Britanniában lehet. Hogyan? Milyen sikerrel? Milyen nehézségek árán? Vajon befogadják, megtűrik-e a legújabb kori nomádokat? És a nomádok vajon hogyan állják a megpróbáltatásokat? Mészáros Antónia riportkönyve igazi emberi sorsokat mutat be, nem holmi tendenciákat vagy statisztikai összefüggéseket. Hanem makacs hajléktalanokat és magasan képzett fogorvosokat, elszánt napszámosokat és mindazokat, akik nekivágtak.

Alexandra: 2.372 Ft
Libri: 2.651 Ft
Bookline: 1.990 Ft
(antikvár)

Kapcsolodó cikk:
Könyvek az angliai munkavállalásról (2.)

Király István:
Irány London - Tippek és ötletek munkavállalóknak
2006

Vajon ki ne gondolt volna valaha arra, hogy egyszer kilépve az itthoni mókuskerékből, itt hagy csapot-papot és külföldre utazik dolgozni, szerencsét próbálni? Az "Irány London" című kézikönyv jóval több, mint egy egyszerű, szórakoztató úti beszámoló. Jellegét tekintve inkább egyfajta útitárs szerepét tölti be a kalandra éhes olvasó számára, aki e könyv segítségével bátrabban tervezhet és vághat neki a nagy angol fővárosnak, ismerve a legtöbb buktatót és jó tanácsot az utazástól kezdve, a hétköznapi londoni élet ügyes-bajos dolgain át, egészen a szállás- és munkakeresésig. A könyv írója azonban korántsem kecsegtet hiú ábrándokkal, nem szolgál tényektől elrugaszkodott, színes beszámolókkal, csupán a nyers és néhol rideg valóságot tárja elénk a maga sajátos humorával. Hasznos olvasmány mindazok számára, akik fel kívánják venni egy igazi világváros életritmusát, akik tudni szeretnék, hogy pontosan mire számíthatnak és akik helyt szeretnének állni a város vérkeringését alkotó, ádáz munkaerő-piaci versengésben.

Alexandra: 1.573 Ft
Libri: 1.758 Ft
Bookline: 700 Ft _
(anitkvár)

Herczeg Zsuzsanna
Irány Anglia! - Au pairek és munkavállalók kézikönyve
2008

Bizonyára neked is megfordult már a fejedben, hogy "világgá menj" és au pairként, illetve munkavállalóként kipróbáld magad Angliában. Ez a könyv segítséget nyújt, hogy eldönthesd, útnak indulj-e. Mindehhez hasznos tanácsokkal szolgál az elhatározástól kezdve egészen a hazautazásig. Emellett olyan szervezetek, társaságok elérhetőségeit is megtalálod benne, illetve bevált ötleteket, amelyek birtokában már tudni fogod, hogyan takaríts meg pénzt, kihez fordulj segítségért, ha bajba kerülnél, mit tégy, hogy még véletlenül se légy magányos... A valós életet mutatom be, hogy tudd, mire számíts, ha kiutazol, és ne a saját, hanem mások kárán tanulj! Kitűnő olvasmány azok számára is, akik kíváncsiak arra, milyenek is valójában az angolok, a szokásaik, ünnepeik és mindennapi életük.

Alexandra: 1.955 Ft
Libri: 2.185 Ft
Bookline: 1.266 Ft

Sipos Judit - Katalin Thwaites
Élj és dolgozz Angliában
2007

Szeretnél havi nettó 400000 forintnyi vagy még nagyobb fizetésből fejlett társadalomban élni boldogan Nyugat-Európában? Bárki és bármilyen végzetséggel dolgozhat most Angliában csupán két-órányi távolságra Magyarországtól, köztük te is. Minimális angol tudással és két kézzel már jól fizető, legális munkát kapsz e könyv segítségével. Sok magyar már boldog és teljes életet él Angliában vagy itthon, az ott megkeresett milliókkal.

Alexandra: 2.542 Ft
Libri: 2.841 Ft
Bookline: 2.542 Ft

Kapcsolódó cikk:

Szőnyi Attila
Munkavállalás Nagy-Britanniában
2008

Hazánkban egyre általánosabbá váló angol nyelvismeret és az Európai Unió adta lehetőségek új kapukat nyitott meg a magyar munkavállalók előtt. A magyar állampolgárok immár könnyedén vállalhatnak munkát Nagy-Britanniában, ám az indulás előtt elengedhetetlen az információgyűjtés. Hogy jutok ki? Hova érdemes mennem? Hol fogok lakni? Hol találok munkát? Mennyi pénzzel vágjak neki Nagy-Britanniának és mennyit fogok keresni? Egyáltalán hogyan kapom a fizetésem? Hogyan kell adóznom? Kell-e adóznom? Mi a helyzet a társadalombiztosítással? Itt vagy ott kell fizetnem? Milyen más hivatalos papírokra van szükségem? Baj-e, hogy nem tökéletes az angol nyelvtudásom? Érnek-e a magyar szakmáim, diplomáim valamit odakint? Vezethetek-e kint autót? Vásárolhatok-e kint autót? Hogyan foghatok vállalkozásba? Kaphatok-e kint segélyt? Mit kell tennem, ha visszajövök? Hogyan nyerhetem el a brit állampolgárságot? Ezekre és még sok más kérdésre ad pontos választ a könyv.

Alexandra: 3.298 Ft
Libri: 3.686 Ft
Bookline: 3.298 Ft

Bátorfi Zsuzsanna
Kalauz a brit munkavállaláshoz és élethez
2008

E könyv elsősorban azoknak kíván segítséget nyújtani, akik tanulmányaik elvégzése után úgy döntenek, szerencsét próbálnak a nagyvilágban, és Nagy-Britanniában szeretnék megtalálni a helyüket. A munkakeresés embert próbáló feladat. Ahhoz, hogy megtaláljuk a képességeinknek, képzettségünknek és érdeklődési körünknek leginkább megfelelő állást, hosszú utat kell bejárnunk önmagunk megismerésétől a hatékony információkeresésen, az álláshirdetésekre való jelentkezésen, a megfelelő és figyelemfelkeltő önéletrajz és kísérőlevél megírásán keresztül az állásinterjún való megjelenésig és sikeres szereplésig. Ezt az utat kíséri végig e kalauz hasznos feladatokkal, tanácsokkal és információkkal segítve az utazót. Emellett az évek óta Nagy-Britanniában élő és dolgozó szerző - aki maga is bejárta ezt az utat, és sikeresen vette az akadályokat - személyes tapasztalatait felhasználva ad tanácsokat a megszokottól eltérő kultúrában és mindennapi életben történő eligazodáshoz.

Alexandra: 1.699 Ft
Libri: -______
Bookline: 1.700 Ft

Kapcsolódó cikk:

Kiss Angéla
London csak oda
2010

Egy fiatal magyar lány – mint annyi másik, aki éppen Írországot, vagy Németországot, Ausztriát, esetleg Dominikát célozza meg – Londonig vásárol csak odaszóló, „one way ticket”-et, hogy kipróbálja önmagát. A kedves, őszinte, szellemes és önirónikus hangvételben megírt regény érdekes, tanulságos képet ad a külföldi beilleszkedés megannyi megpróbáltatásáról, a társra találás „kínjairól” és örömeiről, s új fénytörést kap általa az ott és az itthon vonzereje is.

Alexandra: -______
Libri: 2.841 Ft
Bookline: 2.542 Ft

Kapcsolódó cikk:

Barakonyi Szabolcs - Tóth Vali
Itt London
2005

"Két London van. Az egyikben Mr. Brown esernyővel a karján BBC-angolul beszélget Mrs. Smith-szel a buszmegállóban. Ezt a Londont fényes kartonra nyomták, és többnyire a Piccadilly Circus, a Big Ben, a Parlament, a Westminster Abbeay vagy a Buckingham-palota látható rajta. A másik Londonban pakisztáni sofőr visz bennünket a csúcsforgalomban, és ahogy elhaladunk a piac mellett, megcsapja orrunkat a káposztaszag. A sarkon arab újságárus hadonászva beszélget egy fekete sráccal, állítólag szintén angolul, de egy szót sem értünk belőle. Ez a London mégis rokonszenvesebb, mert élő, igazi. A beatkorszak kellős közepén voltam kamasz. Így azután, amikor a hetvenes években ösztöndíjjal először eljutottam Londonba, úgy éreztem, a világ közepén vagyok. Ledobtam csomagomat a szállodaszobámban, és a portás útbaigazítása alapján nekivágtam, hogy megkeressem a Piccadillyt. Jó ideje gyalogoltam, de hiába kerestem a teret az emeletes piros buszokkal, a fényreklámokkal, ahogy a fényes kartonról ismertem, nem találtam. Egy kereszteződésnél megálltam, az utat javították, és BBC-angolul, ahogy tanultam, megkérdeztem az arab újságárust: "Uram, volna szíves felvilágosítást adni, merre találom a Piccadilly Circust?" Az újságárus kissé ijedten nézett rám, majd tanácstalanul a mellette álló férfihez fordult. Az végigmért, majd fejével felém bökve csak annyit mondott: "Hagyja, nem látja, hogy őrült?" Ebben láthatólag meg is állapodtak. Már miért volnék én őrült? - csodálkoztam. Aztán felnéztem az oszlopra, amelynek tövében álltam, és amelyen öles betűk hirdették: Piccadilly Circus. Na, erről a másik Londonról szól Vali és Szabolcs könyve." /Kepes András/

Alexandra: 3.145 Ft
Libri: 3.515 Ft
Bookline: 3.700 Ft

Kapcsolódó cikk:
Itt London

Rosalie J. Moon
Újrakezdés
2009

S ahogy lassan, a karmikus feladatok végrehajtása során, egyre többet tanultam meg magamról, úgy adódott a felismerés is, hogy észrevegyem azt, amire egész életemben vágytam, hogy van lehetőségem arra, hogy változtassak addigi életemen. Ehhez azonban idő kellett. Már az 52. évemben jártam, amikor a nagy változás mellett döntöttem. Hogy ebben a korban biztonságosan kialakított élettel, egzisztenciával miért vált életutat az ember, s hogy ezt a váltást a döntés után hogyan éli meg, az egyénenként változik. Bennem megerősödött az az érzés, hogy lehet ez valamiféle misszió – ennek a titkát még meg kell tudnom. Úgy gondoltam, hogy ezt az élményt megéri megosztani másokkal is. Többször találkoztam azzal a gondolattal, hogy: ha az embernek meggyőződése, hogy nem jó az az út, amelyen jár, az, ahogyan él, változtasson. Igen, így igaz. S milyen az, amikor valaki ezt meg is teszi? Arra a következtetésre jutottam, hogy tudok olyan ismeretekkel szolgálni, amelyeken szívesen elgondolkodnak a hasonló korú hölgyek esetleg urak, és talán a döntésükben is a segítségükre lehetek. Természetesen őszintén, a nehézségek elhallgatása nélkül kívánok erről szólni, hogy a kép mindenki számára hiteles lehessen. Hiszek a megélt dolgok tanítás mivoltában, legyenek azok örömteli vagy személyemet érintő fájdalmak. Az általam annyiszor vágyott új életlehetőséget Angliában, egy Cambridge környéki kisvárosban élve kaptam meg két évvel ezelőtt. Ettől kezdődően az én utam sajátos, a maga kihívásait nem nélkülöző út lett.

Elixírbolt: 2.430 Ft

Kapcsolódó cikk:


Ha szeretnél Angliában magyar könyveket rendelni, vagy előfizetnél magyar napilapokra, magazinokra, akkor ajánljuk figyelmedbe a 20 éve működő Hungarian Book Agency szolgáltatásait, akik a jelenleg is kapható több mint 5000 könyv és 75 újság mellett kedvezményes áron szereznek be bármilyen olvasnivalót Magyarországról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.