2010. december 6.

Szoba kiadó - Hasznos tippek költözés előtt


Angliában általánosan elterjedt lakhatási forma az úgynevezett flat share vagy house share, amikor a továbbtanuló vagy dolgozó egyedülálló emberek, fiatal párok nem egy egész lakást vagy házat bérelnek ki, hanem csak egy szobát, megosztva a közös helységeket más albérlőkkel. Mostani cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat azok számára, akik éppen költözés előtt állnak, akár Magyarországról vagy már itt Angliában.

Miért jó a szoba bérlet?

Az Egyesült Királyságban komoly költségekkel kell számolnia annak, aki egyedül szeretne lakást vagy házat bérelni egy olyan nagyvárosban mint például Bristol, ezért nagyon sokan a szobabérletet választják, ami több szempontból is előnyös lehet:

1. Költséghatékony

Ha alacsony keresetű vagy és nem szeretnéd a fizetésed nagy részét a szállásodra költeni, a szobabérlet lehet az egyik legolcsóbb megoldás, amivel akár azt is megengedheted magadnak, hogy egy jobb városrészbe költözz. Bristolban a szoba bérleti díjak 200 és 500 font között mozognak, egy egyszemélyes szobát (single room) átlagosan már havi 300 fontért lehet kibérelni, ami tartalmazza a rezsi költséget is. Be- és kiköltözéskor szintén előnyös lehet, hogy a szobákat általában bútorozattan adják ki, és a lakás többi része is teljesen felszerelt, így ezekre nem kell külön költened.

2. Kötelezettségek nélküli

A szoba bérleti díja az esetek többségében már tartalmazza a villany- és gázszámlát, vízdíjat, internet és TV előfizetést*, valamint az önkormányzati adót**, így nem kell minden szolgáltatónál külön-külön számlát nyitni (és egy újabb költözéskor átiratni), valamint a számlák kifizetése sem a te személyes felelősséged. A főbérlővel minden esetben előre tisztázni kell, hogy pontosan mit foglal magában a bérleti díj, bizonyos lakásokban például feltöltős villany- és gázóra van (key meter), amit az ott lakóknak kell fizetni.

3. Új ismeretségeket ad

"Lakva ismerszik az ember" - tartja a mondás, és igaz ez a közös lakásokra is, ahol teljesen vegyes nemzetiségű emberekkel találkozhatsz, ezáltal az otthonodban is lehetőséged van gyakorolni az angolt, miközben jobban megismerhetitek egymás kultúráját, amiből akár új barátságok is születhetnek. Ez különösen hasznos lehet akkor, ha egy új városba vagy városrészbe költözöl, és szeretnél többet megtudni a környékről, de akár hosszútávon is hasznos ismeretségekre tehetsz szert.


* A TV előfizetés nem tartalmazza a TV licensz díjat. Az Egyesült Királyságban évi 145.50 font TV licensz díjat kell fizetni minden eszköz után, ami élő TV adást közvetít vagy rögzít (például televízió, számítógép TV tuner kártyával, médiabox stb.), ugyanis ez a hozzájárulás fedezi a BBC és egyéb állami televíziócsatornák reklámmentességét. A bérleti megállapodás tartalmazhatja, hogy a közös helységben (például a nappaliban) lévő TV licensz díját a főbérlő fizeti - erről érdemes előre meggyőződni -, de az egyes szobákban és alapvetően az albérletben lévő TV készülék(ek) után fizetendő licensz díj az albérlők törvényes felelőssége. Ennek elmulasztása esetén egy esetleges véletlenszerű ellenőrzésnél az albérlőknek kell kifizetni a kiszabott bírságot. További információt a TV Licensing hivatal honlapján találsz.

** Szobabérlet esetén az önkormányzati adó befizetése a főbérlő kötelessége. Bővebb információt a bristoli önkormányzat honlapján találsz.

Hogyan keressek szobát?

Az interneten számos oldal van, ahol keresni lehet közvetlenül a főbérlők (private landlord) vagy az ingatlan ügynökségek (letting agency) hirdetései között, az utóbbinál általában egy egyszeri közvetítői díjat számolnak fel szerződéskötéskor, ami ügynökségtől függően 50 és 200 font között van (átlagosan 100 font/fő).

A keresést érdemes a Gumtree-n kezdeni, ami a legnagyobb ingyenes apróhirdetés portál Angliában.


A lakótárs-kereső oldalak hirdetései általában sokkal részletesebb információt tartalmaznak a kiadó szobáról, a legnagyobb ilyen oldal az Easy Roommate, ami magyar nyelven is elérhető.


A regisztrációt követően a keresés ingyenes, de amennyiben a hirdető nem előfizető, akkor egy minimum 5 napos prémium tagságot kell vásárolnod ahhoz (10 font), hogy lásd a telefonszámát is. Az oldal levelezőrendszerén keresztül ugyan bármikor ingyenesen küldhetsz üzenetet a főbérlőnek, de ezekre legtöbbször nem válaszolnak, ha meg van adva telefonos elérhetőség is (ez vonatkozik a Gumtree-s hirdetésekre is).

Ha ezen a két weboldalon nem találtad meg a számodra megfelelő szobát, további hasonló oldalakon is böngészhetsz: Spare Room, Room Buddies, Flatmate Click.

A keresés során érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat:

1. Bérleti díj
Döntsd el, hogy mekkora az a maximum havi összeg, amit a bérlésre tudsz fordítani, így szűkíteni tudod a keresést. Felesleges olyan szobák hirdetését nézni, amiket nem engedhetsz meg magadnak.

2. Környék
Nem mindegy, hogy a város melyik kerületében fogsz lakni, ezért ha nem ismered az adott városrészt, először térképezd fel személyesen vagy használd az ingyenes Up My Street oldalt, ahol az irányítószám alapján részletes leírást olvashatsz a környék lakosságáról, bűnözési adatairól, a közelben lévő iskolákról, boltokról, látnivalókról és egyéb szórakozóhelyekről.

3. Munkába járás
Ha nem autóval jársz dolgozni, akkor szűkítheted a keresést az alapján, hogy milyen messze van a munkahelyedtől gyalog, vagy milyen tömegközlekedéssel tudsz bejárni (ami Bristolban angliai viszonylatban is drágának számít), ez utóbbihoz a legpontosabb helyi útvonaltervező a Traveline. Autósoknak fontos szempont, hogy van-e lehetőség ingyenes parkolásra.

4. Környezeti zajok
A szobád ablaka egy forgalmas utcára néz, vagy esetleg egy kocsma felett van? Győződj meg róla, hogy semmilyen külső zaj nem fogja megzavarni a nyugalmadat.

5. Lakótársak
Akármilyen jónak tűnik a szoba, a lakás és a környék, amikor felhívod a főbérlőt, olyan időpontot egyeztess le lakásnézésre, amikor a többi albérlővel is van alkalmad találkozni, mert ez nagyban befolyásolhatja a döntésedet.

Mi a hivatalos menete a beköltözésnek?

Szerződés

Angliában a legelterjedtebb bérleti forma az Assured Shorthold Tenancy (AST), melynek lényege, hogy az albérleti szerződésben meghatározott időszak lejárta után új szerződéskötés nélkül is havonta automatikusan meghosszabbik a bérlet addig, amíg valamelyik fél fel nem mondja.

Az általánosan elterjedt szerződéses bérleti idő 6 hónap (1 hónapos felmondási idővel), ha valaki ennél hamarabb akar elköltözni, akkor elveszíti a kauciónak befizetett összeget.

A bérleti szerződés az egyoldalas laptól a több tízoldalas dokumentumig terjedhet, aminek az egyik legfontosabb része a leltár jegyzőkönyv melléklet (inventory), ami a szobádban és a közös helységekben található bútorok, tárgyak listáját, állapotát rögzíti. Ennek különösen kiköltözéskor lesz jelentősége, ezért ha a főbérlő nem ad leltár jegyzőkönyvet a szerződésedhez, az esetleges konfliktusok elkerülése érdekében mindenképpen töltesd ki vele ezt az ingyenes mintát!

Érdemes tudni, hogy bár Angliában nem létezik lakcímigazoló kártya, a közintézmények és a szolgáltató cégek nem ismerik el a bérleti szerződést hivatalos lakcímigazolásként, és mivel szobabérlet esetén nem te fizeted a közüzemi számlákat és az önkormányzati adót, ezért az egyetlen elfogadott dokumentum a lakcímedre postai úton (!) érkezett bankszámlakivonat (bank statement).

Már a szerződéskötéskor fontos tisztázni azt is, hogy hibabejelentés, karbantartás vagy bármilyen vészhelyzet esetén kit és milyen telefonszámon kell értesíteni.

Kaució

A kaució általában egy vagy legfeljebb másfél havi lakbérnek megfelelő összeg, melyet a főbérlőnek törvényes kötelessége befizetni az állam által jóváhagyott kaucióvédelmi alapok egyikébe (Deposit Protection Scheme), ami garantálja azt, hogy kiköltözéskor visszakapod a pénzedet. A főbérlő joga kiválasztani, hogy melyik pénzalapban köti le a kauciót, de ezt még a szerződéskötés előtt tisztázni kell vele. A kifizetéstől számított két héten belül kapnod kell egy levelet, amely tartalmazza a kaucióvédelmi alappal kapcsolatos adatokat és tájékoztató információkat, ellenkező esetben a főbérlő akár a kaució háromszorosára is büntethető. A kaucióvédelmi alapokról bővebben a Directgov kormányoldalon olvashatsz.

A kauciót felmondás esetén nem lehet lelakni, és ha nem tudod eredeti állapotában visszaadni a lakást, akkor kiköltözéskor általában minimum 50 font felújítási/takarítási költséget vonnak le belőle.

Fizetés

A lakbért mindig egy hónapra előre kell fizetni, az első havi lakbér beköltözéskor esedékes. A fizetés többnyire rendszeresített banki átutalással (Standing Order) történik, de amennyiben készpénzben fizetsz, érdemes lakbér nyilvántartást is vezetni. Ehhez töltsd le és nyomtatsd ki ezt az ingyenes mintát!

Biztosítás

Amennyiben nem tartod biztonságosnak a környéket, vagy megbízhatónak a lakótársaidat, beköltözés után bármikor lehetőséged van kedvezményes albérlői vagyonbiztosítást kötni. A biztosítás havidíja több tényezőtől is függ, a különböző biztosítók árainak összehasonlításához a Compare The Market vagy a Go Compare oldalakat ajánljuk.

Szemétszállítás

A szemetes kuka kihelyezése mindig az albérlők felelőssége, a lakcímed alapján rákereshetsz az önkormányzat honlapján, hogy a te utcádban melyik napokon viszik el a szemetet.

Lakcímváltozás bejelentés

Ha korábban már éltél Angliában, akkor segítséget jelenthet az ingyenes I Am Moving szolgáltatás, ami egy egyszerű regisztrációt követően több mint 1500 angliai cég és hivatal nyilvántartása alapján bejelenti a megváltozott lakcímedet. Mivel az adatbázisok frissítése egy ideig eltarthat, ezért érdemes igénybe venni a posta levélátirányítás szolgáltatását, ami egy hónapra 7.64 font.

Lakhatási támogatás

Ha csak egy szobát bérelsz és évi kereseted 14.000 fontnál kevesebb, akkor te is jogosult lehetsz lakhatási támogatásra. Ezen a linken megnézheted az irányítószámod alapján, hogy a te körzetedben mekkora az egy szobára kapható maximális támogatási összeg, ha pedig szeretnéd pontosan tudni, hogy mekkora összegre lennél jogosult, akkor használd a bristoli önkormányzat kalkulátorát. Ha a gyermeked nem lakik veled egy háztartásban, akkor az oldalon csak a 1-es, 3-as, és 7-es szekciókat töltsd ki, valamint ha már jelenleg is kapsz adójóváírást (Tax Credit), akkor a 11-es szekciót is.

Ha jogosult vagy, akkor az igényléshez hívd a 0117 922 2300 telefonszámot hétfőtől péntekig 8 és 20 óra között (1-es menü, 1-es almenü), ahol szükség esetén kérhetsz magyar nyelvű tolmácsot is. Ebben az esetben leegyeztetnek veled egy időpontot, amikor visszahívnak a telefonodon a fordítóval vagy ha az igénylőfüzet kitöltéséhez is szükséged van magyar nyelvű segítségre, akkor személyesen kimennek az otthonodba egy tolmáccsal.

A támogatást fél évente újra kell igényelni, amiről az önkormányzat levélben is fog értesíteni. Ekkor egyúttal a támogatásra való jogosultságodat is felülbírálják, és amennyiben úgy ítélik, hogy túlfizetés történt, akkor a visszajáró összeget egyben vagy részletfizetési kedvezménnyel vissza kell fizetni. Hogy elkerüld az ezzel járó kellemetlenségeket, év közben minden olyan változást be kell jelenteni az önkormányzatnak, ami a keresetedet vagy az albérletedet érinti.

A lakhatással kapcsolatos bármilyen témában részletes segítséget kapsz a Shelter Alapítvány honlapján.


7 megjegyzés:

  1. Bristolban, Wordsworth Road-on szoba kiadó. Család vagyunk egy 11 éves kisfiúval, magunk mellé keresünk albérlőtársat. Saját szoba, nyugalom, családias hangulat. Érd.: 07587362831

    VálaszTörlés
  2. Ez a hirdetés aktuális vagy már érvénytelen?

    VálaszTörlés
  3. Kisgyermekes család 3 szobás lakást bérel,lakbért villanyt,vizet,adót fizetnek.Rájuk is a 14000 fontos éves kereset vonatkozik ugyanúgy mint arra aki egyedül bérel egy szobát?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Hozzászóló!

    Elnézés kérek a késedelmes válaszért, remélem így is tudok segíteni.

    Mivel a Housing Benefitet egy háztartás összbevétele alapján számolják ki, így független attól, hogy hányan laknak a lakásban, de a gyermek eltartási költségei is befolyásolják az összeget.

    Kérem, pontos kimutatásért töltse ki a fenti cikkben belinkelt támogatási kalkulátort.

    Üdvözlettel:
    Csorba Gábor

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!

    Október 7.-én költözünk a párommal Bristolba, de szállást még nem sikerült találnunk! Nekem van kint biztos állásom és a repjegyünk is megvan, 350 pm és 90 pw-ig fér bele az anyagiakba nekünk az elején! Patchway-ben van a munkahelyem, lehetőleg azon a környéken vagy a közelében keresünk szállást!

    Ha bárki bármilyen room share/flat share/single room/double room-ot tud vagy kapcsolatot ajánlani, ahol ketten szállhatunk meg, kérem jelentkezzen!

    Email címem: d.beatrix05@gmail.com
    Telefonszámom: 00 36 70 217 6994
    Köszönettel: Beatrix Doczi

    VálaszTörlés
  6. Szia

    AZ lenne a kerdesem,hogy szeretnem megigenyelni a tax creditet:viszont a gond az,hogy en januar ota vagyok itt es nem volt bejelentett munkam,viszont otthon napi 8 oraba meloztam(1.5 evig) es elmultam 25,nincs gyerekem.ebben az esetben is meg tudom igenyelni?lakhatasit tamogatast is kaphatok?

    VálaszTörlés
  7. Kedves Névtelen,

    Ha Angliában nincs hivatalosan munkád, akkor nem kaphatsz Working Tax Creditet, mert az csak legalább heti 30 óra bejelentett munkviszonyra lehet igényelni. Lakhatási támogatást ebben az esetben is igényelhetsz, a részletekért olvasd el a fenti cikket és töltsd ki a megadott linken a kalkulátort, hogy lásd, körülbelül mennyire lennél jogosult.

    Üdv,
    Gábor

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.