2010. március 26.

Hunglish szótár

Jó tudni! rovat - Internet

Bizonyára sokan használják a SZTAKI szótárat az angol-magyar fordításhoz, ezzel a szótárral viszont alapvetően az a baj, hogy nem igazán ad használható segítséget azoknak, akik magyarról angolra szeretnének fordítani, de nem járatosak az angol nyelvben. A SZTAKI ugyanis sok esetben egy szóhoz akár tucatnyi jelentést is megjelenít, melyeknek értelme a mindennapi szóhasználatban lényegesen eltérhet, ezért sokszor érezhetjük úgy, hogy nem tudjuk eldönteni, melyik angol szó a legmegfelelőbb.


A SZTAKI szótár másik nagy hátránya, hogy bár a szóállománya elég nagy, a magyar kifejezések, mondások, hétköznapi szófordulatok angol megfelelőiről (vagy az angol kifejezések magyar megfelelőiről) nagyon pontatlan és gyér adatbázissal rendelkezik.

Ezekben a problémákban kezdő és haladó nyelvtanulóknak is nagy segítséget nyújt a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete által fejlesztett Hunglish szótár:A Hunglish egy olyan kétnyelvű lexikon, amely a hagyományos szótárakkal ellentétben a szövegkörnyezetükben jeleníti meg az angol és magyar szavakat, azokkal a mondatokkal együtt, amelyekben leírva már szerepeltek valahol, ezáltal segít megértetni a szavak valódi jelentését a hétköznapi szóhasználatban.

Az oldal a kereséshez egy hatalmas, kétnyelvű tüköradatbázist használ, amely digitalizált könyvekből, magazinokból, filmszövegekből, jogi dokumentumokból, szoftverleírásokból és egyéb írott anyagokból áll. A szótár nagy előnye, hogy a keresett szavakat és kifejezéseket nem ABC sorrendben (mint a SZTAKI), hanem fontossági sorrendben jeleníti meg, és akár olyan különleges kifejezésekre is változatos találatokat nyújt, melyeket a SZTAKI szótár egyáltalán nem is tartalmaz:


Reméljük, hogy a Hunglish használatával ezentúl Te is könnyebben és pontosabban ki tudod fejezni magad angolul. Jó szótárazást kívánunk! ;)

6 megjegyzés:

 1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
 2. Bocsánat,hogy mindenhova elkuldom a levelem,de sa nem tudom,hogy van-e kozos oldal,,ezért igy kérném a segitségeteket!!Megértéseteket koszonom!

  VálaszTörlés
 3. Kedves Marika, az előző hozzászólásban írt megkeresésére válaszoltam emailben, remélem tudtam Önnek segíteni, de kérem, hogy a jövőben az emailemben leírt irányadók figyelembe vételével használja az oldal hozzászólás funkcióját.

  Köszönettel: Csorba Gábor, szerkesztő

  VálaszTörlés
 4. Szia Gábor!

  A hunglis szótár rendkívül felkeltette az érdeklődésem,de bárhogy is próbálom nem járok sikerrel hogy elérjem!Sajnálnám ha nem létezik már,de sajnos jelenleg ezt tapasztalom.Szia.

  VálaszTörlés
 5. Szia Pityu,

  A MOKK oldalai jelenleg tényleg nem elérhetők valamiért, de pár nappal ezelőtt én még gond nélkül használtam, úgyhogy remélhetőleg hamarosan újra visszaáll.

  VálaszTörlés
 6. most már újra működik a hunglish korpusz oldala

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.