2010. március 30.

Magyar sikerek a portói filmfesztiválon

Mucsi Zoltán kapta a legjobb színésznek járó díjat a 30. portoi filmfesztiválon. A színészt az 1 című filmben nyújtott alakításáért jutalmazták Portugáliában. A film alkotója, Páter Sparrow pedig a legjobb rendező kategórában győzött. Elmondása szerint első nagyjátékfilmjének célja nem az újítás volt, inkább furcsát, különlegeset akart alkotni, ahol a vizualitás a lényeges.

Mucsi Zoltán szerint komoly kihívás volt a szerep. „Amikor elolvastam a forgatókönyvet, mondtam is neki, hogy nagyon örülök, hogy ez a feladat van, de halvány fogalmam sincs, hogy ez a karakter hogyan néz ki” – mesélte Mucsi, aki egy sikeres embert alakít a filmben, majd egy feladat megoldhatatlansága miatt összezuhan.A kísérleti nagyjátékfilm egyébként a 41. Filmszemle egyik legjobban várt alkotása volt. Stanislaw Lem Az emberiség egy perce című novellája alapján készült, mely egy nem létező könyv kritikája, azt kutatja, mi történik a világ lakosságával egy perc leforgása alatt.
A film története egy könyváruházban játszódik, ahol az árukészlet lecserélésekor rejtélyes módon előkerül egy kiadó és szerző nélküli könyv, ez indítja a bonyodalmat. Az ügyet a paranormális tevékenységekre szakosodott rendőri ügyosztály veszi kézbe.


Az alkotás pazar látványvilága mellett olyan remek színészek játéka emeli a film hangulatát mint például Mucsi Zoltán, Sinkó László, Kerekes Vica, Czukor Balázs, Haumann Máté, Mácsai Pál. A rendezővel készült interjút itt olvashatod.Kitekintő rovatunkban minden olyan érdekes, különleges hírből szemezgetünk, ami valamilyen magyar vonatkozással jelenik meg a magyarországi vagy külföldi médiában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.