2010. március 15.

Jó vagy rossz kokárdát hordunk?

Forrás: Addict


Szerinted a három közül melyik a szabályos kokárda?

Talán kevesen tudják, hogy a nemzeti színű kokárdát a franciáktól vettük át a forradalom szimbólumaként. Meglepő módon a sokak által helyesnek vélt harmadik verzió valójában az olasz kokárda lenne, mivel a heraldika szabályai szerint a kokárda színeit belülről kifelé kell olvasni. (Tehát az első az eredeti, helyesen varrott magyar kokárda, a második pedig annak hajlított változata.) A különböző korabeli ábrázolásokon (főleg a huszárok csákóján) jól is szerepelt a kokárda, de hogy végül a harmadik verzió terjedt el, abban nagy szerepe volt Petőfi kedvesének. Szendrey Júlia ugyanis fordított kokárdát varrt a költő ruhájára, mert az jobban tetszett neki, ez pedig nagyban befolyásolta a többieket, akik ezt látva szintén ilyet készítettek maguknak.

Valójában persze nem az a fontos, hogy milyen kokárdát viselünk, hanem hogy mindannyian megemlékezzünk a 1848-49-es szabadságharc hőseiről, emléküket megőrizzük szívünkben, és eszméiket napjainkban is fenntartsuk.


Kitekintő rovatunkban minden olyan érdekes, különleges hírből szemezgetünk, ami valamilyen magyar vonatkozással jelenik meg a magyarországi vagy külföldi médiában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.